Hopp til hovedinnhold
Bosch i Norge

Et sunnere liv i en smart, oppkoblet fremtid

The AIoT Show - Helse

En dag kommer vi alle til å være våre egne leger. Det er selvfølgelig en fantasifull idé, men takket være fremskritt innen helse og teknologi er det kanskje ikke utenkelig at vi vil begynne å nærme oss noe slikt i de kommende årene.

Det er ikke uten grunn at Bosch bruker slagordet ”Invented for life”, og selv om helse kanskje ikke er den største sektoren, blir den stadig viktigere. Vi trenger ikke å se lenger enn det arbeidet som utføres under Covid-pandemien der selskapet spiller en viktig rolle i utviklingen av et hurtigtestsett for diagnoseplattformen Vivalytic som gir pålitelige resultater på mindre enn 30 minutter.

Vivalytic diagnostic platform

Kroppsbårne enheter en smart vei fremover

Selv om mange spørsmål gjenstår, vet vi allerede nå at smarte, oppkoblede enheter – ofte båret på kroppen og noen ganger støttet av sensorer implantert i kroppen – trolig vil gi pasienter mulighet til å ha bedre kontroll over helsen i årene som kommer.

Smarte, oppkoblede kroppsbårne enheter kommer til å bli svært vanlige fremover og i helsesektoren finnes det et stort potensial for dem. Det gjør AIoT til et sterkt forretningsargument ikke bare for selskaper som Bosch, men også for firmaer innen biovitenskap og farmasi.

– Et fokus på helsesektoren er i tråd med flere av våre forretningsmodeller der Bosch leverer sensorer, programvare, konnektivitet og service, sier Stockholmsbaserte Ralf Mårtensson, Business Development Manager, Nordic. Og dette er definitivt et marked som vokser, spesielt innen fjernbehandling. Du kan bruke produktene til egne målinger uten at du må oppsøke en lege eller sykepleier. Du kan sende dataene direkte til dem fra hjemmet. Alt i alt handler det om hvordan vi kan implementere nye løsninger med det vi har å tilby av komponenter, kunnskap, programvare og erfaring innen IoT og AI, legger han til.

Med kroppsbårne enheter koblet til internett vil vi kunne diagnostisere våre egne symptomer bedre, samtidig som leger med rask tilgang til dataene lettere vil kunne avdekke underliggende trender og advare raskere om forestående problemer. I mange tilfeller vil dette kunne redde liv.

Så hvilke ting kan vi forvente å se mer av i fremtiden? Sensorer vil garantert finnes overalt. Sensorene kan lett tilpasses til ulike formål og derfor kan de brukes til f.eks. å overvåke muskelbevegelser hos pasienter med Parkinsons sykdom, unormale hjertefrekvenser eller personer som kan være utsatt for slag, astma og hjerte- og lungesykdommer. Pasientene bør derfor være mer mobile og behovet for å møte opp på sykehusene kan reduseres drastisk.

Sensorer kan også brukes andre steder enn på kroppen. På sykehusene kan man f.eks. montere sporingsenheter på viktige maskiner og apparater. Da blir det lettere å finne dem når det er behov for dem og de innsamlede dataene vil gjøre det enklere å følge med på hvor effektive de er.

Virtual Reality (VR)

Norden

Vi i Bosch har ikke lagt skjul på at vi kommer til å bruke tid og ressurser på nåværende og fremtidige helseløsninger, og noen av dem kommer også til å høre inn under Virtual Reality (VR). Her i Norden finner et av de mange interessante prosjektene sted i Danmark. Sammen med Københavns Professionshøjskole og Rødovre kommune nær den danske hovedstaden har Bosch utviklet et VR-verktøy for barn og unge med ADHD, Asperger og andre syndromer.

Ved hjelp av et VR-headset kan de se og på forhånd øve på situasjoner fra virkeligheten som kan være stressende for dem. I dette tilfellet fikk en gruppe ungdommer vellykket opplæring i å reise på egen hånd med offentlig transport for første gang i livet takket være reiseopplæringsspillet ”VR Bus Ride”.

Ved hjelp av en virtuell ledsager gjennomfører studentene hele reisen på egen hånd. De sveiper reisekortet og identifiserer kjente landemerker og kommende busstopp før du til slutt identifiserer den korrekte destinasjonen og fullfører reisen.

Dette er bare en av mange løsninger der nye, smarte oppkoblede enheter kan øke livskvaliteten ikke bare for pasienter, men også for dem som behandler dem. For Bosch har det å fremme og utvikle denne prosessen blitt en stadig viktigere del av våre liv også.

Del på: