Se bra ut – AIoT møter kroppsbåren teknologi
Tilbake i 1977 ble den første hybriden mellom en kalkulator og et armbåndsur lansert. Det vi ikke visste den gangen, var at etter hvert skulle den bli regnet som det først mainstream-eksempelet på kroppsbåren teknologi i en bransje som, ifølge det ledende teknologiundersøkelsesfirmaet Gartner, anslås til å oppnå over 71 milliarder euro i inntekter innen 2023.
Kroppsbårne enheter – elektronisk teknologi eller utstyr som er innebygd i gjenstander som bæres på kroppen – brukes til å registrere informasjon i sanntid. Bevegelsessensorene tar et øyeblikksbilde av dine hverdagsaktiviteter og synkroniserer dem med mobile enheter eller laptoper. De regnes som ett av fire viktige AIoT-segmenter der man forventer stor vekst de kommende årene.
Mer enn smartklokker
Og selv om kroppsbårne enheter fremdeles mest forbindes med smartklokker og aktivitetsarmbånd, vil den tilgjengelige teknologien gjøre det mulig å utvikle ikke bare mer avanserte versjoner av kjente enheter, f.eks. aktivitets- og helseklokker og helsemonitorer, men også typer som vi knapt kan fatte ennå. Fra sokker til kroppsdrakter vil smarte oppkoblede, selvlærende produkter bli mye vanligere i livene våre.
Produkter som smartklokker, briller, ørepropper og headset har faktisk vært IoT-aktiverte i lang tid. Forskjellen er imidlertid at med integrasjon av AI vil de bli raskere, smartere og mer effektive. De vil kunne lære på egen hånd og hjelpe oss med å tilpasse livsstiler og vaner ved å registrere vår helsetilstand fra det øyeblikket vi våkner om morgenen. Tenk på hva dette kan bety, ikke bare for vår egen helse, men også for hvor mye mer effektive vi kan være på jobben og hvordan det i sin tur vil gjøre bedriftene mye mer effektive.
På Bosch-fabrikken i Anderson, South Carolina, USA finnes det allerede et eksempel på en kroppsbåren enhet for arbeidsplassen. Dette er nemlig det første Bosch-anlegget der man har lykkes med å implementere kroppsbårne smartklokker i en produksjonslinje. Enhetene som bæres av linjeoperatørene, ”snakker” med selve monteringslinjen. Så hvis det oppstår et problem, vil operatørene vite når og hvor det skjer nærmest i sanntid. Følgelig har det vært mulig å oppnå betydelige besparelser av tid og penger. Rent kommersielt er markedet i stor grad fremdeles drevet av salget av smartklokker. Men etter hvert som markedet blir mer modent, vil vi se en økning av andre enheter, f.eks. aktivitetsarmbånd. Nøkkelen til utvikling av smarte oppkoblede enheter er bevegelsessensorer. Små sensorer med lavt strømforbruk er et viktig fokusområde for Bosch.
Smarte sensorer
I 2021 lanserte Bosch verdens første selvlærende AI-sensor for kropps- og ørebårne enheter for registrering av aktivitet. Fordi den kunstige intelligensen (AI) styres av sensoren (Edge AI), er det ikke noe behov for en internett-oppkobling under treningsøkten. Dermed sparer man penger ved å ikke være koblet til internett, men det øker også datasikkerheten.
– Det som gjør dette aktivitetsarmbåndet så spesielt, er at sensorene lærer seg bevegelsene på egen hånd, sier Robert Lagerstedt, Manager, Software Architecture Bosch Nordic.
Med tidligere kroppsbårne enheter la du inn sensoren i en liten datamaskin (som en smarttelefon), og så ville datamaskinen lære seg bevegelsene dine. Ulempen ved det var når du la inn en liten datamaskin i en kroppsbåren enhet, så begrenset det de mulige applikasjonene fordi du trengte et større batteri og så videre. Nå forsvinner denne begrensningen.
I den nordiske regionen er Bosch R&D Center i Lund, Sverige involvert i arbeidet med smarte kroppsbårne enheter. Der utvikler de nemlig programvaren som finnes i bevegelsessensorene (f.eks. ved å legge til AI). Dette er de sensorene som brukes i aktivitetsarmbånd og andre kroppsbårne enheter.
Et sunt resultat
De kommende generasjonene av kroppsbårne enheter vil nok fortsatt gjøre seg sterkt gjeldende innen helse og trening, men det finnes mange andre felt der vi kommer til å se påvirkningen fra AIoT. For eksempel i reiselivet med oppkoblede klær og bagasjeprodukter, og innen idrett der smarte briller kan forbedre utøvernes trening ved hjelp av analyser og andre ytelsesmålinger.
Små armbånd og klokker vil nok være de vanligste enhetene på kort sikt, men ulike klesmerker arbeider med å utvikle plagg som vil kunne overvåke og varsle om potensielle helsefarer, f.eks. hjerteproblemer, mens smarte oppkoblede yoga-bukser vil hjelpe oss med å innta de rette stillingene.
Personlig helse og velvære er slett ikke nye interesseområder for de fleste av oss. Bosch’ eksperter innså allerede for lenge siden at en dag ville utviklingen av sensorer gjøre det som tidligere var utenkelig til en del av dagliglivet vårt. Og vi høster allerede noen av fordelene.