Hopp til hovedinnhold
Bosch i Norge

Du milde måne

The AIoT Show - Space

Hvis du skal tilbringe mer enn et år av livet ditt oppe i verdensrommet, vil du naturligvis være helt sikker på at alle tenkelige sikkerhetsforanstaltninger er truffet. Dette er realiteten for den britiske/amerikanske astronauten Michael Foale og kollegene hans.

Foale, som har gjennomført seks turer ut i verdensrommet, er nå kommandør på den internasjonale romstasjonen. Han er også en del av et team som arbeider med utvikling av roboter for bruk i rommet og som benytter Boschs sensorsystem, SoundSee.

Alle maskiner har sine egne ”støysignaturer”. Som navnet antyder kan SoundSee-enheten ”se” problemer på den internasjonale romstasjonen (ISS) ved hjelp av lydgjenkjenning. I et samarbeidsprosjekt med NASA hjelper den kontrollteamet på bakken med å analysere informasjon om lyder som avgis på stasjonen, og dermed får man et tidlig varsel hvis noe er galt. Den hjelper ikke bare til med å finne feil som ellers er usynlige for øyet, den kan også bidra til at man sparer verdifull tid hvis det må utføres reparasjoner eller utskiftninger.

SoundSee er en boks på størrelse med en liten bærbar høyttaler og den beveger seg rundt på romstasjonen på ryggen til NASAs Astrobee Robot. Dermed kan en AI-algoritme som bruker maskinlæring, hjelpe teamet med å analysere og forstå lydene som avgis.

Enheten brukes altså på ISS nå, men det er åpenbart at den har et stort potensial. Hvis den er god nok for ISS, er den vel ganske sikkert god nok for alle andre også?

SoundSee

Det er her kommersialiseringen av verdensrommet kommer inn i bildet. Man regner nemlig med at antallet ”turister” kommer til å øke dramatisk de kommende årene. Det er tydelig at lysten på romreiser fortsatt er veldig stor, til tross for at prisen blir astronomisk.

Når det gjelder antall, så har bare litt over 500 personer reist ut i rommet i løpet av hele romfartens historie. Det antallet kan faktisk bli matchet hvert år hvis selskaper som Virgin Galactic får det som de vil. Og det åpner et enormt potensial for forretningsvirksomhet av alle typer.

En viktig fordel med SoundSee er at den kan tilpasses på alle mulige måter og i ulike sektorer. Landbruksindustrien er f.eks. en sektor som kan nyte godt av denne enheten. Den kan plasseres på landsbruksmaskiner for å oppdage farer som det er vanskelig å se, men også for å følge med på maskinenes tilstand.

SoundSee

– Dette er en veldig viktig faktor, sier Ralf Mårtensson, Business Development Manager, Nordic, Robert Bosch AB. I prinsippet kan denne typen teknologi brukes så å si hvor som helst der noe må gjenkjennes og overvåkes. Det kan bety alt fra en kaffemaskin til en stor motor på et skip, eller i fabrikker og så videre. Det finnes egentlig ingen grenser for mulige anvendelser, sier han.

– Jeg betrakter prosjekter som SoundSee som avanserte løsninger for ekstrem utvikling som i fremtiden kan brukes i andre produkter som ikke nødvendigvis trenger så ekstremt høy kvalitet. Hvis du vil ha en sammenligning, kan du bare se på forholdet mellom Formel 1 og vanlige biler, tilføyer Mårtensson.

Hvis vi drar ut i rommet igjen, så er ikke SoundSee det eneste prosjektet som Bosch arbeider med. De samarbeider også med NASA som en del av det såkalte Tipping Point-programmet. Her går oppgaven ut på å forske på og utvikle teknologi som på en intelligent måte kan navigere og trådløst lade små roboter for bruk på månen.

Den nordiske regionen er også involvert i romkappløpet, i form av arbeidet på BMI160-sensoren fra Bosch Sensortec som brukes på Mars-roveren samt i Lund, Sverige der Bosch R&D Center også arbeider med Bosch Sensortec ved å legge inn AI i sensorene.

Alle disse prosjektene viser at Bosch alltid er på jakt etter nye muligheter. Så selv om verdensrommet ikke er et viktig forretningsområde for selskapet akkurat nå, har det pågående arbeidet større rekkevidde.

Kanskje er verdensrommet ikke den ”siste grensen” likevel.

Del på: